Diakoniatyö

Diakoniatyö auttaa erityisesti niitä ihmisiä, joiden hätä on suurin. Työn lähtökohtana ovat Jeesuksen esimerkki ja hänen opetuksensa. Jeesuksen esimerkki kehottaa meitä näkemään jokaisessa ihmisessä Jumalan kuvan ja kohtaamaan apua tarvitsevat, sairaat, köyhät ja syrjäytetyt. Siksi meidän tulee puolustaa heikoimmassa asemassa olevia lähimmäisiämme lähellä ja kaukana.

Seurakuntamme vapaaehtoisena voit olla mukana toteuttamassa tätä tehtävää. Jos tarvitset apua ja tukea elämääsi tai haluat toimia vapaaehtoisena, ota yhteyttä diakoniatyöntekijään. Tämän sivun alalaidasta löytyy materiaalia vanhusten parissa tehtävästä vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille.

Vs. diakoniatyöntekijä ja seurakuntapastori Katja Niskala, puh. 044 314 0009.

Seurakuntamme diakoniatyö koostuu seuraavista toimintamuodoista:

Diakonin aamupuuro kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 10.00-11.00 seurakuntasalissa. Aamupuurolla jaetaan kauppojen lahjoittamaa ylimääräruokaa, ja kävijöille on tarjolla aamupalaa. Tilaisuudet on suunnattu työttömille ja vähävaraisille.

Kahvikamari keskiviikkoisin klo 12.00-15.00 seurakunnan asuntotalossa. Tarjolla on kahvia, vapaaehtoisten valmistamaa suolaista ja makeaa purtavaa sekä kiireetöntä yhdessäoloa. Kahvimaksu on kaksi euroa. Syyskauden tuotot tilitetään lähetystyön hyväksi.

Kansainvälinen diakonia on maailman köyhimpien ihmisten aineellista ja henkistä auttamista. Työhön kerätään varoja esimerkiksi jumalanpalveluskolehtien kautta. Naisten brunssilla kerätään varoja Naisten Pankin kautta kehitysmaiden naisille. Seuraa ilmoituksia Tervareitistä ja Internet-sivuiltamme. Lisätietoja Naisten Pankista ja kansainvälisestä diakoniasta ylipäätään löydät Kirkon Ulkomaanavun kotisivuilta.

Kehitysvammais- ja mielenterveystyö koostuu toimintakeskuksella, Vaalanpirtillä ja palvelukodeissa pidettävistä hartaushetkistä sekä vuosittaisista makkaranpaistoretkistä ja joulujuhlista.

Kotikäynnit ovat merkittävä osa diakoniatyötä. Kotikäynneillä kohdataan erityisesti ihmisiä, jotka eivät itse pääse seurakunnan yhteisiin tilaisuuksiin. Kotikäynnillä voit keskustella mieltäsi painavista kysymyksistä, laulaa ja rukoilla yhdessä. Kutsu rohkeasti diakoniatyöntekijä käymään luonasi!

Kutomispiiri kokoontuu kahvikamarilla joka toinen maanantai klo 17-19. Syyskaudella neulomme sukkia Pelson vankilan vangeille. Seurakunta tarjoaa puikot ja langat. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Lähimmäispalvelijat kokoontuvat kuukausittain kahvikamarilla. Seuraava kokoontuminen on tiistaina 12.9. klo 12. Lähimmäispalvelu on diakoniatyön järjestämää vapaaehtoistoimintaa, tavallisen ihmisen taidoin tehtävää auttamista, tukemista ja kuuntelua. Vapaaehtoisena lähimmäispalvelijana olet mukana tuomassa iloa ja toivoa erityisesti ikäihmisten elämään.

Näkövammaiset kutsutaan kerran vuodessa Kajaanin rovastikunnan järjestämään näkövammaisten kirkkopyhään. Lisäksi diakoniatyöntekijä vierailee näkövammaisten kerhossa pari kertaa vuodessa.

Omaishoitajat kutsutaan kerran vuodessa Kajaanin rovastikunnan järjestämään omaishoitajien kirkkopyhään sekä Utajärven ja Vaalan omaishoitajien kirkkopyhään. Tänä vuonna rovastikunnallinen kirkkopyhä järjestetään Vaalassa sunnuntaina 8.10. klo 12. Uutena toimintamuotona syksyllä käynnistyy omaishoitajien kerho, joka kokoontuu kahvikamarilla kuukauden viimeisenä tiistaina klo 12.

Pitsapiiri kuukauden ensimmäisenä tiistaina pizzeriassa klo 11.00. Pitsapiiri on kaikille avoin matalan kynnyksen toimintamuoto, jossa nautitaan hyvästä ruoasta ja yhdessäolosta.

Seurakuntakerho on aikuisille suunnattu yhdessäolon ja virkistymisen kerho, joka kokoontuu joka toinen torstai klo 12.00-14.00 seurakuntasalissa.

Syöpäpotilaat kutsutaan kerran vuodessa Kajaanin rovastikunnan järjestämään syöpäpotilaiden yhteyspäivään.

Työttömät kutsutaan vuosittain mukaan yhteiselle retkelle sekä joulujuhlaan.

Vanhustyö koostuu kotikäyntityön lisäksi pääosin laitoshartauksista sekä laulu- ja ulkoiluhetkistä palvelukodeissa ja vuodeosastolla.

Yhteisvastuu on kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita lista- tai lipaskerääjiksi! Lisätietoa keräyksestä löydät Yhteisvastuun kotisivuilta.

Vapaaehtoistoiminnan peruskurssin materiaaleja

Vapaaehtoistoiminnan peruskurssin 21.1. diaesitys